Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης

Σας καλωσορίζουμε θερμά στον πλήρως αναθεωρημένο διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης

Οι προσπάθειες της Ομάδας μας ξεκίνησαν τον Μάιο 2006. Έκτοτε, περισσότερα από 65 ερευνητικά κέντρα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Τα κέντρα είναι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Παθολογικές Κλινικές και Χειρουργικές Κλινικές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι κοινοί μας στόχοι είναι η προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας στη σήψη και η συνεργασία με ομάδες με τους ίδιους στόχους στην Ευρώπη και στο εξωτερικό. Οι κύριες δραστηριότητες και οι δεξιότητες που αναπτύχθηκαν από την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης με την πάροδο των ετών αποτελούν μια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ της διαχείρισης, της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης διαθέτει ισχυρή ομάδα διαχειριστικής υποστήριξης που επιτρέπει την καθημερινή επαφή με τη διοίκηση των νοσοκομείων των συνεργαζόμενων κέντρων. Η διαχείριση περιλαμβάνει τη διοργάνωση συνεδρίων και εργαστηρίων, σύνταξη πρωτοκόλλων, υποβολές για θεσμική και κανονιστική έγκριση, υπηρεσίες παρακολούθησης, κεντρική εργαστηριακή και γραμματειακή παρακολούθηση και παροχή ψηφιακής πλατφόρμας – πύλης.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης περιλαμβάνουν την οργάνωση: α) 10 συνεδρίων στην Ελλάδα, β) των πανευρωπαϊκών συνεδρίων Βακτηριαιμιών στην Αθήνα τον Μάιο του 2010, στη Λεμεσό το Νοέμβριο του 2012 και στη Βραυρώνα τον Ιούνιο του 2015, γ) τη δημοσίευση τεσσάρων δελτίων για την αντιμετώπιση της σήψης τον Νοέμβριο του 2008, τον Απρίλιο του 2011, τον Μάρτιο του 2014 και τον Ιούνιο του 2017, δ) τη δημοσίευση σε συμπληρωματικούς τόμους του διεθνούς περιοδικού International Journal of Antimicrobial Agents των άρθρων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των ανωτέρω πανευρωπαϊκών συνεδρίων , και ε) την ολοκλήρωση 16 διδακτορικών διατριβών.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες της Ελληνικής Ομάδας Μελετών της Σήψης επικεντρώθηκαν αρχικά σε ένα κοινό ερευνητικό πρωτόκολλο που με έμφαση στα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά της παθοφυσιολογίας του ξενιστή. Αυτό το συνεχιζόμενο πρωτόκολλο έχει εγγράψει μέχρι στιγμής περισσότερους από 7.000 ασθενείς. Από το 2014, οι ερευνητικές δραστηριότητες επεκτάθηκαν στη διεξαγωγή τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών σχετικά με τη χρήση βιολογικών δεικτών (μελέτες INTELLIGENCE, PROMPT, PROGRESS και SPECIFY), νεότερες αντιμικροβιακές ουσίες (μελέτες AIDA και SUPERIOR) και στρατηγικές ανοσοθεραπείας (μελέτες INCLASS, PROVIDE).

Ο ιστότοπός μας παρέχει όλες τις λεπτομέρειες για όλες αυτές τις δραστηριότητες. Ελπίζουμε ότι η πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας θα ενθουσιάσει τους νέους ερευνητές να αγκαλιάσουν αυτές τις δραστηριότητες και θα επιβεβαιώσει στους παλαιότερους συνεργάτες την αξία αυτής της μακρόχρονης συνεργασίας.

Απρίλιος 2019,
Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος
Καθηγητής Ευάγγελος Ι. Γιάμαρελλος-Μπουρμπούλης

PHOTOS

STUDY SITES

PUBLICATIONS

Today’s Study Group News

Covering topics from news and events.

Συνέδριο Μαραθώνας

17-18 Σεπτεμβρίου 2022

Please submit your application in order to participate in our next conference